Co suplementować przed ciążą?
Ciąża to naturalny stan fizjologiczny kobiety. Już w życiu płodowym kształtują się cechy, które przygotowują organizm do pełnienia funkcji rozrodczych. Skoro ciąża jest czymś normalnym, to należy się do niej jakoś specjalnie przygotować? "Matka natura" nie robi z ciąży "ceregieli", więc i nie opracowała dodatkowych wytycznych w tym temacie. Jednak jako społeczeństwo coraz bardziej świadomie podchodzące do kwestii zdrowia własnego i zdrowia potomstwa, a także dążące do tego, by mieć wszystko pod kontrolą, chcemy ciążę zaplanować i odpowiednio się do niej przygotować. Odpowiednio, czyli jak?
Jeśli rzeczywiście dbamy i szanujemy swoje zdrowie na co dzień - regularnie się badamy, pamiętamy o zbilansowanej, zróżnicowanej diecie, nie unikamy aktywności ruchowej, ale unikamy używek i stresu, to można powiedzieć, że do ciąży jesteśmy przygotowane.
Czy można zrobić więcej, tzn. by zwiększyć szansę na poczęcie i urodzenie zdrowego dziecka?
Może suplementacja? Po pierwsze, powiedzmy sobie jasno, żadna suplementacja nie zastąpi zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Po drugie, bez specjalistycznych badań nie ma sposobu, by określić, jakich składników organizmowi brakuje, a czego być może ma w nadmiarze. Zatem, kobieta planując ciążę powinna udać się do lekarza, a ten skieruje na potrzebne badania. Podstawowe badania laboratoryjne, USG narządów rodnych, wizyta u dentysty, badania w kierunku chorób zakaźnych będących zagrożeniem dla płodu, od tego należałoby zacząć.
W kontekście planowania ciąży nie ma specjalnych wytycznych. Można jedynie posłużyć się rekomendacją Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, które mówi o ważności niektórych witamin i minerałów dla zdrowia przyszłej mamy i prawidłowego rozwoju płodu. Jest to przede wszystkim kwas foliowy. Następnie jod, witamina D, E, żelazo, wapń, kwasy omega-3.
Suplementacja przed ciążą - co, ile i dlaczego?
- Kwas foliowy – 0,4 mg na dobę. Naturalne źródła: sałata, szpinak, brokuł, kapusta, wątróbka, jaja, orzechy, pełnoziarniste zboża. Bierze udział w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego, czyli odpowiada za kształtowanie się układu nerwowego.
- Jod – 200mcg/doba. Źródła: ryby i owoce morza. Zapewnia właściwy przebieg ciąży i prawidłowy rozwój płodu.
- Witamina D3 – 2000j.m/doba. Źródła: słońce, jaja, masło, ryby, nabiał. Odpowiada z budowę kośćca i gospodarkę fosforanową.
- Kwasy omega-3 – 600-1000mg/doba. Znajdziemy go w rybach morskich, oleju lnianym, ziarnach słonecznika. Dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, narządu wzroku, odporności płodu.
- Żelazo - 18mg/doba. W żywności: czerwone mięso, podroby, buraki, produkty pełnoziarniste. Dla zapewnienia właściwych wartości hemoglobiny przyszłej mamy.
- Witamina E – jej źródłem są: oleje roślinne, natka pietruszki, papryka, orzechy. Wpływa na poprawę płodności, przeciwdziała wystąpieniu wad wrodzonych płodu.
- Wapń - budulec kości, wpływa na prawidłową pracę serca. Naturalne występowanie to: szpinak, orzechy, nabiał, rośliny strączkowe.
Suplementację (o ile takową zaleci specjalista) należałoby rozpocząć co najmniej na 3 miesiące przed planowanym poczęciem. Pamiętajmy jednak, że o swoje zdrowie i przyszłych pokoleń należy dbać "od zawsze". Zdrowa, zbilansowana dieta, regularna aktywność ruchowa, rezygnacja z używek, także unikanie słodyczy to najlepsza forma przygotowania organizmu do ciąży.