Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Żelazo

( ilość produktów: 8 )

Żelazo w organizmie człowieka to jeden z najważniejszych minerałów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie i przebieg wielu procesów życiowych. Ludzki organizm nie potrafi sam syntetyzować tego mikroelementu, więc musi być ono codziennie dostarczane wraz z pożywieniem. Zapotrzebowanie na żelazo jest zmienne i zależy od wieku, płci i stanu zdrowia człowieka. Przyjmuje się, że dla dorosłego mężczyzny jest to 1mg na dobę, u kobiet – 2mg, u ciężarnych - 3mg na dobę. 

Jakie produkty żywnościowe są bogate w żelazo?

Żelazo znajduje się zarówno w produktach zwierzęcych jak i roślinnych. Z tym, że lepiej przyswajalne jest żelazo hemowe czyli pochodzenia zwierzęcego. Minerał ten ogólnie należy do trudno przyswajalnych, z produktów zwierzęcych wchłaniany jest w 25%, roślinnych na poziomie 1-2%. W diecie zawierającej produkty odzwierzęce i roślinne – 10%. Spożywanie pokarmów bogatych w żelazo musi być więc 10 krotnie większe niż zapotrzebowanie na ten składnik. Żelazo znajdziemy przede wszystkim w wątrobie wieprzowej, drobiowej i wołowej, krwistej kiszce, kaszance, czerwonym mięsie, fasoli, soczewicy, zielonych warzywach liściastych, orzechach, kakao. Wchłanianie żelaza niehemowego (pochodzenie roślinne) jest lepsze w obecności witaminy C, a utrudnione - przyjmowane wraz z magnezem, wapniem i cynkiem.

Rola żelaza w organizmie

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny (70%). Umożliwia pobieranie tlenu w płucach i oddawanie go do tkanek. W szpiku kostnym jest wykorzystywane do produkcji erytrocytów (czerwone krwinki). Obecne w mięśniach jako składnik mioglobiny umożliwia pobieranie tlenu z krwi - niezbędnego do pracy mięśni. Wspomaga pracę układu immunologicznego i nerwowego. Obecność żelaza w enzymach tkankowych umożliwia ich działanie. Wspomaga detoks szkodliwych substancji w wątrobie i reguluje metabolizm cholesterolu. W razie niedoborów tego składnika konieczna może być suplementacja żelaza w kapsułkach.

Kiedy suplementacja żelaza w tabletkach może być konieczna?

  • u dziewcząt w okresie dojrzewania
  • u ciężarnych kobiet
  • przy diecie ubogiej w żelazo
  • u osób z nadwagą
  • po menopauzie
  • przy obfitych miesiączkach
  • w sytuacjach, gdy doszło do dużej utraty krwi

Nie należy rozpoczynać suplementacji żelaza w tabletkach bez konsultacji z lekarzem i oznaczenia stężenia żelaza w surowicy krwi. Nadmiar żelaza jest toksyczny! Jeżeli istnieją wskazania do suplementacji, wybierajmy żelazo w postaci dobrze wchłanianych soli – fumarany, glukoniany siarczany II- żelaza. Dobre preparaty to żelazo Swanson dostępne w NaturaWit.

Potrzebujesz wzmocnienia organizmu? Witamina B4 oraz witamina D pomogą Ci w walce ze zmęczeniem i brakiem koncentracji.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixel