Darmowa dostawa po opłaceniu od 299,00 zł

Olej z kiełków Pszenicy (Wheat Germ Oil)

( ilość produktów: 2 )

Pszenica to jedno z najpopularniejszych zbóż, której ziarno wykorzystywane jest głównie do produkcji mąki. Niewiele osób wie, że z kiełków pszenicy pozyskuje się także olej, który jest źródłem cennych, prozdrowotnych substancji docenionych w kosmetologii, medycynie naturalnej i w kuchni.

Olej z kiełków pszenicy - co to takiego?

Olej to substancja tłoczona na zimno nie z kiełków jak wskazuje nazwa, a właściwie z zarodków ziaren pszenicy. Sam zarodek stanowi jedynie 2,5% masy ziarna, a do uzyskania 1 litra oleju potrzebne jest 1,5 tony zboża. Uzyskany olej z kiełków pszenicy jest gęsty i kleisty, ma mocno pomarańczowy kolor i charakterystyczny “zbożowy” zapach. Wykorzystanie oleju dla wsparcia organizmu nie jest wynalazkiem nowym. W latach 60 XX wieku był powszechnie stosowany przez sportowców jako środek zwiększający wytrzymałość oraz przyspieszający regenerację organizmu po treningu. Obecnie rola i zastosowanie oleju z kiełków pszenicy jest o wiele szersza, a to dzięki badaniom, które udowadniają jego potencjał. 

Jakie substancje bioaktywne zawiera?

Wheat Germ Oil to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego(55g/100g), palmitynowego, oleinowego i linolenowego i witaminy E. Dobre - witamin: A, D i z grupy B, wapnia, magnezu, siarki, żelaza, cynku, błonnika, fitosteroli, oktakosanolu.

Na co olej z kiełków pszenicy?

Olej można stosować doustnie i zewnętrznie. Olej aplikowany zewnętrznie pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów. Wykazuje działanie nawilżające, odżywcze, regenerujące i poprawiające ukrwienie skóry. Wspiera regenerację cebulek, hamuje wypadanie i stymuluje porost włosów. Olej z kiełków pszenicy do picia może być wsparciem dla układu trawiennego, krwionośnego, sercowo-naczyniowego i nerwowego. Pozytywnie wpływa na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi, a tym samym wspiera pracę układu krążenia i zapobiega jego schorzeniom. Olej z kiełków pszenicy wzmacnia pamięć i koncentrację, pomaga walczyć ze stresem. Sprzyja przemianie materii, pozbywaniu się problemów trawiennych, łagodzeniu dolegliwości jelitowo-żołądkowych (sprawdź też inne suplementy na wsparcie trawienia).

Olej z kiełków pszenicy - jaka postać najlepsza?

Olej z kiełków pszenicy (ang. Wheat Germ Oil) jest dostępny jako suplement diety w postaci płynu oraz łatwych do połknięcia kapsułek do nabycia w sklepie z preparatami naturalnego pochodzenia NaturaWit.

pixelpixel