Zajady w kącikach ust a brak witamin

Zajady w kącikach ust to nie tylko problem natury estetycznej. Zazwyczaj towarzyszą im swędzenie, pieczenie, a nawet bolesność, które mogą nasilać się podczas poruszanie ustami, a więc utrudniać wykonywanie takich czynności jak mówienie, jedzenie czy picie. Co więcej, same zajady podczas tych czynności często ulegają dodatkowemu podrażnieniu i nawet już częściowo zagojone pęknięcia, ponownie mogą się otwierać i powodować dyskomfort.
Czym są zajady i skąd się biorą?
Zajady - inna nazwa zapalenie kątów ust, kątowe zapalenie warg, to nadżerki, które przybierają postać czerwonych, często bolesnych pęknięć skóry i trudno gojących się ran w kącikach ust. Zajady bywają mylnie nazywane opryszczką wargową, ale łatwo je odróżnić. Opryszczka to działanie wirusa, który objawia się bąblami wypełnionymi płynem surowiczym.
Najczęstszą przyczyną pojawienia się zajadów są bakterie i grzyby, które świetnie się czują w wilgotnym i ciepłym środowisku. Zajady bywają mylnie nazywane opryszczką wargową, ale łatwo je odróżnić. Opryszczka to działanie wirusa, który objawia się bąblami wypełnionymi płynem surowiczym. Wspomniane wyżej bakterie i drożdżaki to nie jedyna przyczyna powstawania nadżerek w kącikach ust. Jedne, mogą być prozaiczne, takie jak przesuszenie ust, podrażnienie śluzówki wokół jamy ustnej wywołane np. spożywaniem kwaśnych potraw, inne, poważne, będące objawami poważnych schorzeń. Zajady mogą pojawić się w momencie spadku odporności i po antybiotykoterapii. Skłonności do ich powstawania obserwuje się u osób z otyłością oraz u kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne. Jednym z głównych powodów powstawania nadżerek w kącikach ust jest niedobór w organizmie witamin z grupy B, głównie ryboflawiny (B2).

Za co w organizmie odpowiada witamina B2 i czym objawia się jej niedobór?
Ryboflawina stymuluje wzrost i odporność organizmu. Jako składnik koenzymów bierze udział w oddychaniu komórkowym. Uczestniczy w syntezie hemoglobiny, wpływa na metabolizm węglowodanów, białek, tłuszczów. Wspomaga regenerację skóry. Niedobór witaminy B2 w organizmie daje objawy w postaci łojotokowego zapalenia skóry, zapalenia błon śluzowych, pęknięć i stanów zapalnych w kącikach ust (zajady), wypadania włosów, zapalenie spojówek, zahamowania wzrostu, zaburzeń funkcji mózgu. Brak witaminy B2 powoduje zajady, a skąd bierze niedobór ryboflawiny? Zazwyczaj za niedoborem stoi niewłaściwa dieta, uboga w produkty zawierające witaminy z grupy B. Często problem są zaburzenia wchłaniania. W codziennym, dobrze skomponowanym menu nie może zabraknąć pożywienia bogatego w witaminy B. Źródłem B2 jest nabiał, jaja, mięso, ryby, wątroba, produkty zbożowe pełnoziarniste, zielone warzywa, drożdże, grzyby. Niestety, o ile witamina B2 jest odporna na działanie wysokiej temperatury, o tyle jej trwałości szkodzi kontakt ze światłem.

Jak walczyć z zajadami?
Jeśli zastanawiamy się, jakie witaminy mogą pomóc nam w walce z zajadami, należy wprowadzić do diety produkty bogate w witaminy B - to od wewnątrz. Z domowych sposobów na złagodzenie i pomoc w pozbyciu się ranek przydają się okłady z papki z drożdży. Jeśli zajady utrzymują się nadal, należy zwrócić się o pomoc do specjalisty. Ustalenie przyczyn powstawania nadżerek w kącikach ust to podstawa. Jeśli pojawienie się zajadów wiąże się z niedoborem witaminy B2, specjalista może zalecić suplementację jako uzupełnienie diety oraz do stosowania zewnętrznego maści z witaminą B2.
Zajady, nie bagatelizujmy ich, bo problem może być bardziej złożony niż na to wygląda.
Zobacz także nasz artykuł na temat jakie witaminy na bolące stawy.
Polecane

Now Foods Witamina B2 (Ryboflawina) 100 mg 100 kapsułek
