Darmowa dostawa po opłaceniu od 299,00 zł

Niedobór potasu - objawy i przyczyny

2024-12-09
Niedobór potasu - objawy i przyczyny

Ludzki organizm to skomplikowany mechanizm, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje składników odżywczych witamin i minerałów - makro- i mikroelementów. Makroelementy to te pierwiastki, których zapotrzebowanie dobowe w diecie przekracza 100 mg. Jednym z kluczowych dla zdrowia człowieka jest potas, którego potrzebujemy (osoby dorosłe) około 4700 mg w ciągu dnia. Źródłem, z którego organizm czerpie potas jest pożywienie. O jego podaż nie jest trudno, ponieważ jest wiele produktów żywnościowych, które są jego dobrym źródłem. Stosując zbilansowaną dietę można bez problemu utrzymać potas na właściwym poziomie. Norma stężenia potasu we krwi wynosi 3,6-5,5 mmol/l.

Jakie produkty są bogate w potas?

Dobra wiadomość dla wielbicieli czekolady - kakao i czekolada. W 100 g kakao jest 1900 mg potasu. Doskonałym źródłem potasu są suszone owoce (morele, figi, daktyle, śliwki, jabłka - od 600-1700 mg), produkty z pełnego ziarna, banany, pomidory i ich przetwory, owoce cytrusowe, rośliny strączkowe, zielone warzywa, buraki, pestki i nasiona.

Dlaczego potas jest dla nas ważnym pierwiastkiem?

  •  odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową w organizmie (pomaga utrzymać odpowiednie stężenie płynów w komórkach i przestrzeniach międzykomórkowych)
  • bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu,
  •  jest niezbędny dla pracy mięśni (od niego zależą zasoby glikogenu w mięśniach),
  • zapewnia prawidłowe spalanie białek i węglowodanów.

Jakie objawy daje niedobór potasu?

Jeśli towarzyszą Ci ciągłe zmęczenie, problemy ze snem, zaburzenia koncentracji, kłopoty z pamięcią, nerwowość, bóle głowy, mrowienia, skurcze i bóle mięśni, kołatanie serca lub spowolnienie bicia, zaburzenia pracy układu pokarmowego i zaparcia to znak, że możesz mieć niedobór potasu. Z niespecyficznych objawów niedoboru potasu wymienia się objawy skórne takie jak suchość skóry, swędzenie, pogorszenie elastyczności, trudniejsze gojenie się ran. Co istotne, niedobór potasu często dotyczy osób starszych, co ma związek z zaburzeniami żywienia i chorobami przewlekłymi (niewydolność serca, nadciśnienie, cukrzyca, choroby nerek), z którymi borykają się osoby w podeszłym wieku.

Oczywiście, aby potwierdzić lub wykluczyć niedobór potasu, konieczne jest badanie stężenia tego pierwiastka we krwi.

Skąd się bierze niedobór potasu?

Pomimo tego, że potas jest pierwiastkiem dość powszechnym w żywności, to jego niedobór jest często spotykany. Niedobór potasu to hipokaliemia. Najczęściej wynika z błędów żywieniowych, restrykcyjnych diet i niedożywienia. Przyczyną utraty potasu są biegunki i wymioty, stosowanie leków moczopędnych (wypłukiwany wraz z moczem), intensywny wysiłek fizyczny (potas tracimy z potem), choroby nerek, nadmierne spożycie alkoholu, inne choroby przewlekłe, zaburzenia wchłaniania.

Jak zapobiegać niedoborowi potasu?

Zdrowy styl życia, którego zbilansowana dieta jest jednym z filarów to najlepszy sposób, by nie dopuścić do niedoboru potasu w organizmie. O odpowiedni poziom potasu szczególnie muszą dbać osoby z chorobami serca, nerek, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, schorzeniami układu pokarmowego, kobiety ciężarne i osoby, które intensywnie uprawiają sport. W niektórych przypadkach konieczna może okazać się suplementacja potasem, ale tylko zlecona i odbywająca się pod kontrolą lekarza. O ile przedawkowanie potasu z żywności jest niemożliwe, o tyle niewłaściwa suplementacja już tak. Hiperkaliemia (nadmiar potasu) może powodować zaburzenia świadomości, porażenie mięśni, zaburzenia rytmu serca a nawet śmierć.

pixelpixel