Darmowa dostawa po opłaceniu od 299,00 zł
SuperBezpieczneTM zakupy
SuperFair.Shop badge

Gdzie naturalnie występuje L-arginina?

2021-08-30
Gdzie naturalnie występuje L-arginina?

L-arginina została wyizolowana z kiełków łubinu już w 1886 roku, a w latach 30-tych XX wieku zostały opublikowane pierwsze wyniki badań dotyczące udziału argininy w cyklu mocznikowym. Kolejne badania w latach 50-70-tych XX wieku oraz współczesne testy potwierdziły o wiele szersze działanie argininy i uznały ją za jeden kluczowych związków zapewniających prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Szczególnie odkrycie jego roli w powstawaniu tlenku azotu w śródbłonku przyczyniło się do szerszego zainteresowania się tym związkiem. Chociaż arginina największą popularnością cieszy się wśród sportowców - jako aminokwas wzmacniający wytrzymałość treningową i przyspieszający rozrost masy mięśniowej, to jej działanie jest o wiele bardziej wszechstronne i nie obejmuje jedynie układu mięśniowego.

Czym jest L-arginina? Jakie działanie wykazuje?

Arginina to organiczny związek chemiczny należący do grupy aminokwasów zasadowych kodowanych przez DNA. Zaliczany zarówno do aminokwasów endogennych jak i egzogennych, ponieważ ludzki organizm potrafi sam ją wytwarzać z innych związków, ale dobrze ją przyswaja również z produktów naturalnych i spożywczych. Arginina w organizmie zamieniana jest w tlenek azotu, agmatynę oraz kwas glutaminowy, który może być prekursorem neuroprzekaźników GABA.

Arginina wykazuje korzystne działanie dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Uszczelnia naczynia krwionośne i poszerza ich światło. Zmniejsza lepkość krwi dzięki czemu minimalizuje ryzyko powstawania zakrzepów. Reguluje ciśnienie krwi. Przeciwdziała arytmii. Zapobiega chorobom serca. L-arginina jest niezbędna dla prawidłowej pracy wątroby. Poprawia wydolność psychofizyczną organizmu, wzmacnia układ immunologiczny. Bierze udział w syntezie i utrwalaniu hormonu wzrostu. Wykazuje korzystny wpływ na problemy z potencją i płodnością. 

Arginina działa nie tylko wewnątrz organizmu, ale wykazuje skuteczne działanie zewnętrzne i jest częstym składnikiem kosmetyków o działaniu regenerującym, nawilżającym, łagodzącym. Poprawia ukrwienie skóry głowy i przeciwdziała łysieniu, pobudza syntezę kolagenu w skórze, który odpowiada za jej jędrność i elastyczność.

L-arginina w diecie

Zbilansowana dieta oraz prawidłowa synteza argininy w organizmie nie wymaga dodatkowej podaży tego aminokwasu w postaci suplementów. L-arginina występuje naturalnie w żywności, a jej najlepszym źródłem są: mięso, nasiona dyni i słonecznika, owoce morza, produkty pełnoziarniste, orzechy, soczewica, szpinak. Zawartość argininy w produktach jest różna, dla lepszej orientacji podajemy kilka przykładów.

Zawartość argininy w produktach żywnościowych - mg/100g produktu

  • konina - 1619
  • wołowina - 1309
  • cielęcina - 1359
  • indyk - 1208
  • baranina – 1101
  • wieprzowina – 1053
  • kasza gryczana – 1719
  • kasza jaglana - 496
  • jaja – 768
  • mleko – 107

L-arginina naturalne źródło w pożywieniu

Już bezpośrednio po uwolnieniu z białek, 50% argininy dostarczonej z pożywieniem trafia do krwi. Dzienne zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 5g argininy.

Niedobór argininy w organizmie niesie ze sobą wiele problemów zdrowotnych takich jak choroby serca, obniżenie masy mięśniowej, spadek libido, podatność na infekcje, trudność w gojeniu ran. Jednak nim sięgniemy po suplementację warto skorzystać z naturalnych źródeł argininy zawartych w pożywieniu. Suplementacji argininą nie rozpoczynamy na własną rękę, ale po konsultacji lekarskiej i wnikliwym zapoznaniu się z ulotką informacyjną dołączoną do produktu.

Zdrowy tryb życia, w tym zbilansowana dieta jest tym czynnikiem, który warunkuje nasze dobre samopoczucie i zdrowie i o to zadbajmy w pierwszej kolejności.

 

Z innego naszego artykułu dowiesz się także co zawiera witaminę D.

Polecane

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel