Darmowa dostawa po opłaceniu od 299,00 zł
SuperBezpieczneTM zakupy
SuperFair.Shop badge

Maślan Sodu (Kwas masłowy)

( ilość produktów: 1 )

Maślan sodu (sól kwasu masłowego) to związek należący do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, szczególnie ważny dla bezproblemowej pracy układu pokarmowego. Wytwarzają go bakterie jelitowe w jelicie grubym. Nieodpowiednia dieta, siedzący tryb życia i stres mogą zaburzać wytwarzanie kwasu masłowego, a jego niewystarczająca ilość prowadzić do zaburzeń trawienia i schorzeń układu trawiennego.

Jak działa w organizmie kwas masłowy?

Przede wszystkim kwas masłowy (maślan sodu) jest źródłem energii dla kolonocytów - komórek nabłonkowych jelit. Umożliwia ich prawidłowy wzrost i rozmnażanie oraz apoptozę co korzystnie wpływa na kondycję i funkcjonowanie nabłonka pełniącego rolę ochronną dla drogi pokarmowej. Maślan sodu wspiera trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Wykazuje działanie przeciwzapalne (hamuje mediatory zapalne w błonie śluzowej jelit), pozytywnie wpływa na regenerację jelitową, wspiera utrzymanie prawidłowego pH w jelitach, pomaga w zapobieganiu tworzenia się zmian nowotworach w jelicie grubym. Maślan sodu jest niezbędny dla zapewnienia szczelności bariery między okrężnicą a krwioobiegiem.

Jak zadbać o odpowiedni poziom kwasu masłowego i prawidłową pracę jelit?

Produkcję kwasu masłowego przez bakterie jelitowe wspomaga dieta wysokobłonnikowa oparta na takich produktach jak: pełnoziarniste pieczywo, otręby, grube kasze. Warto do diety włączyć czosnek i cebulę, które zwiększają poziom maślanu sodu. Jeśli zmiana diety i trybu życia nie przynosi efektów, należy zwrócić się o pomoc do specjalisty. Konieczna może okazać się suplementacja.

Wysokiej jakości kwas masłowy naturalnego pochodzenia w postaci łatwych do połknięcia kapsułek kupisz w sklepie internetowym NaturaWit. U nas znajdziesz także inne suplementy, w tym Cascara Sagrada.

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel