Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

L-Glutation

( ilość produktów: 4 )

Czym jest L glutation?

L- Glutation – organiczny związek chemiczny – tripeptyd, czyli białko, w którego składzie znajdują się trzy aminokwasy: kwas glutaminowy, glicyna i cysteina. Jest to najbardziej rozpowszechniony tiol wewnątrzkomórkowy, którego właściwości i działanie zostały dokładnie przebadane. Badania nad glutationem zaowocowały Nagrodą Nobla w 2008 roku dla dr. Luca Antoine’a Montagniera. Glutation jest związkiem endogennym (organizm potrafi sam go wytwarzać), obecnym we wszystkich żywych komórkach. Występuje w dwóch formach: aktywnej (GSH) inaczej zredukowanej i utlenionej (GSSG). Produkcja L-glutationu maleje wraz z wiekiem, ale jego wytwarzanie może zaburzać także stres oraz niewłaściwa dieta, w której dominuje przetwarzana żywność.

Właściwości, których nie sposób nie doceniać

Przede wszystkim L- Glutation jest naturalnym antyoksydantem, którego głównym zadaniem jest neutralizowanie wolnych rodników tlenowych. Wolne rodniki występują w ludzkim organizmie naturalnie, ale ich zbyt duża ilość prowadzi do tzw. stresu oksydacyjnego. Cząstki te przyspieszają proces starzenia się komórek i zwiększają ryzyko występowania chorób (miażdżyca cukrzyca, nowotwory Alzheimer, Parkinson).

L Glutation stymuluje pracę układu immunologicznego i w ten sposób umożliwia skuteczną walkę z chorobami i uaktywnia proces samoleczenia. L ? Glutation wykazuje działanie detoksykacyjne i odpowiada za prawidłową pracę wątroby. Rozkłada toksyny i oczyszcza organizm z metali ciężkich. L-  Glutation pobudza także działanie innych przeciwutleniaczy takich jak witaminy E, C. Ważne dla sportowców - niweluje uczucie zmęczenia i skraca czas regeneracji organizmu po wysiłku. 

L Glutation - jak poprawić jego wchłanianie?

Wprawdzie organizm sam syntetyzuje L glutation, ale do utrzymania jego produkcji na właściwym poziomie potrzebuje składników pokarmowych bogatych w siarkę, selen, witaminy E, C, B6, B9, B12 (brokuły, brukselka, kalafior, jarmuż, papryka, natka pietruszki, warzywa strączkowe), które również poprawiają jego wchłanianie w przypadku uzupełniania niedoboru suplementacją. Jedynie L- Glutation zredukowany jest formą dobrze przyswajalną i suplementów o takim składzie szukajmy.  NaturaWit ma je w ofercie. Pamiętać należy, że suplementację najlepiej przeprowadzić pod nadzorem lekarza.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixel